2010. március 15., hétfő

Mákos banántorta

Zseniális édesség!
Egyszerű és gyors, mégis különleges.
Csak mindent össze kell keverni, de mivel tortaformában készül és szép magas lesz, "igazi" torta, a banán-mák-vanília triumvirátusa pedig egészen rendkívüli ízhatásban olvad össze. Nem érezni külön-külön az összetevők ízét, egyik sem domináns: az összhatás igazán harmonikus.
Mindezzel együtt, annak ellenére, hogy egyszerű kevert tésztáról van szó, amit a későbbiek során sem töltünk meg semmivel, mégis szaftos, kellemes textúrájú süteményről van szó, egyáltalán nem "fojtós".

A recept a Tv Paprika Húshagyók című műsorából származik.
Tekintettel arra, hogy a műsorban világos liszttel készült, én is azzal készítettem, legalábbis elsőre, hiszen a sütésnél ugyebár fontosak az arányok, mértékegységek, s első alkalommal nem akartam trükközni. De - véleményem szerint - bátran lehet kísérletezni teljes őrlésűvel is, akkor természetesen módosulnak kissé a folyadék - szárazanyag arányok.

Vegán recept következik.

Mákos banántorta

Hozzávalók:
17 dkg biomargarin
17 dkg finomítatlan (bio) nádcukor
3 érett banán
3 evőkanál v. 100 gramm v. kis pohár szójajoghurt
3 púpozott evőkanál darált mák
1 csomag (bio) bourbon vaníliáscukor (DM-es Alnaturát használtam)
jó fél csomagnyi foszfátmentes sütőpor
34 dkg világos bio tönkölybúzaliszt

Elkészítés:
A szobahőmérsékletű margarint habosra kevertem a cukorral.
Hozzáadtam a pürésített banánokat, a joghurtot, a mákot és a vaníliáscukrot.
Egy másik edényben kimértem a lisztet, belekevertem a sütőport.
Alaposan - két részletben adtam hozzá - összedolgoztam a banános keveréket a liszttel.
23 cm átmérőjű - "nagy" - kimargarinozott tortaformába simítottam a masszát.
160 fokra előmelegített sütőben - alsó-felső sütéssel - szűk egy órát sült.
A formában hagytam kihűlni, majd óvatosan - előtte késsel körbevágtam - megszabadítottam a forma kapcsos részétől, s szeletekre vágva kínáltam.
(Az élmény tovább fokozható egy gombóc vaníliafagyival vagy egy kis rácsorgatott tejszínnel, ill. természetesen ezek növényi megfelelőivel. :)

Nincsenek megjegyzések: